Sunday, September 28, 2014

От Трън та на .... Руй (част 1)

Малко хора в България са чували за град Трън, а още по-малко са го посещавали. Това е и причината да реша и пиша първо за него в този блог.

Градчето е малко и се намира само на час и половина път от София посока запад и е разположено на няколко километра от Сръбската граница. Миналата година случайно го открих една събота, в която исках да си освежа малко главата, но да не ходял далеч от София и по възможност, както и мястото да е един вид ново за мен.

Тъй като си бях набелязал връх Руй, който е един от 10-те върха които трябва да се изкачат по програмата на БТС "10-те планински първенци на България", така или иначе щях да ходя на там за да го изкача реших да се поинтересувам малко повече за околоноста.

Това се оказа добра идея. Така открих, че Трън и околноста са един малък бисер, където можеш да се откъснеш наистина от скороста на града. Какво има наоколо:

 - връх Руй за който споменах вече
 - ждрелото на река Ерма
 - ждрелото на река Ябланица
 - село Баня с първият в БГ минерален басейн (все още работи)
 - още няколко места които не съм разгледал: Власинско езеро в Сърбия и т.н

И така речено сторено. Решението бе взето и се отправих на разузнаване - целта бяха леките маршрути - 2-те ждрела.

Пристигайки до разклона за село Баня, преди Трън, реших че първо ще мина през ждрелото на река Ябланица.

Селото се оказа малко, тихо и спокойно. А пътеката дива и красива :-) Тя е част от голямата екопътека която обхваща обиколка на двете ждрела. Реших че като начало ще мина само самите ждрела.

Самата пътека е сравнително добре обособена, но мостчетата бяха старички. Препоръчвам да не минавате от там с деца, тъй като някои от дъските не ми вдъхваха доверие, но иначе за юноши и възрастни мястото си е 'еднаж'.

Ето и малко снимков материал:

В началото ма пътеката се върви през гора, в която няма нищо специално, но не това я прави специална, а липсата на хора ...
По време на цялото пътешествие (около 3 часа с доста почивки за съзерцание и грокване) по ждрелото не срещнах нито един човек.

Първото забележително нещо е мостчето. От тук нататък започва интересната част ...

Пътеката се вие отляво и отдясно на реката, като преминаването става по много симпатични дървени мостчета и стълби. И макар и поостаряли имат страхотен чар.





Някъде по-средата идва и най-интересната част - серия от малки водопадчета и прекрасни корита...







Следващите 2 снимки са ми любими!


След водопада се тръгва нагоре по склона на едно връхче. Пътят е лесен макар и нагоре. Ето и един прекрасен изглед в края на пътеката, когато пътеката излиза за момент от гъстат гора.


След края реших да отморя на басейна, който е първият в БГ. Все още работи. Доколкото си спомням в разцвета си той е приютявал бохемите от София.



И така пристигайки в 10 часа в района на Трън, след 3 часа разходка и 1 час отдих около 2 часа бях готов за следващото ждрело - това на река Ерма.

Но за него в следващата част ...

Прилагам малко линкове към други пътеписи за ждрелото на река Ябланица,:

http://ivanmiladinov.com/blog/trun_erma/
http://beautybg.info/
http://www.andrey-andreev.com/2011/yablanitsa/

Ако този блог, както и цитираните 3 със целия си снимковият материал не са Ви убедили да насрочите още следващият уикенд екскурзия до това прекрасно място, моля посетете лекар :-) Имам сериозни опасения за вашето душевно благоразположение :-P

Русев (пътепис от 2013)

No comments:

Post a Comment